Község jellemzése

A település Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Tisza bal partján található.
Autóbusz összeköttetése van a közeli falvakkal és a két legközelebbi várossal: Kunhegyessel és Törökszentmiklóssal.
A község éghajlata az Alföld középső térségének éghajlatához hasonlít, szélsőséges és szeszélyes. Kevés csapadék, nyári magas, téli alacsony hőmérséklet a jellemző.
A község területén és környékén feltárt leletek azt bizonyítják, hogy a Tisza partján az emberek már az őskorban letelepedtek. A kőkorban és az azt követő rézkorban is éltek itt emberek. Az itt feltárt leletek a Nemzeti Múzeumban találhatók. A község 13.5 km hosszúságban a Tisza partján fekszik, ebből 2.5 km közvetlen belterület. A település érinto szabályozás (átmetszés) 1854-55-ben készült el. Párhuzamosan folyt a gátépítés is. A belső település olyan magas parton fekszik, hogy a falut árvíz nem vitte el, de határa többször került víz alá. Kompátkelőhelye a Szolnoktól való távolságot lerövidíti így fontos szerepet tölt be.

Humán infrastruktúra

Lakosság összlétszáma: 2036 fo (2002.01.01), ebbol kb.25% a cigány kisebbség. Rendszerváltás óta munkanélküliek száma megnőtt: kb. 30%.
A község üdülőkörzetet alakított ki, és egyre jelentősebbé válik a falusi turizmus. A nyári időszakban az ideiglenes népesség létszáma eléri a 2-3000 főt. A nemrégen átadott, szálloda-komplexumként felújított Borbély-kastély jelentős vonzerőt jelent mind a minőségi, mind a konferencia turizmus résztvevői számára, ugyanakkor munkahelyteremtő szerepet is betölt.
Az egészségügyi ellátás jó – a háziorvosi és fogorvosi rendelő jól felszerelt. Mindennel ellátott gyógyszertár is működik. Tucatnyi üzlet látja el az itt élőket és ide látogatókat.