Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer

SZEZONÁLIS HÁZALÁS

Szinte az egész évben látható utcáinkon, amikor kisebb nagyobb csomagokkal roskadozva, megjelennek a szezonális árucikkeiket kínáló házaló “kereskedők”.

Néhány termék a teljesség igénye nélkül: ágyneműk, ruházat, kéziszerszámok, evőeszközök, optikai és orvosi eszközök.

Inkább családi házak környezetében jelennek meg, de a lakótelepi épületek emeleteit is végig járják. Jobb esetben csak az utcán szólítják meg a potenciális vevőket, a rámenősebbek házakba, lakásokba is becsöngetnek.

Nagy a kísértés, hiszen rendkívül kedvező árak vannak, cserébe azonban minőségi árucikket ne várjunk! Az eladásra kínált termék többségében silány minőségű, gyenge utánzat és garancia nélküli. A számla képességről nem beszélve! A vásárlást követően szinte semmi esélye sincs annak, hogy újra felbukkannak a környezetünkben az árusok.

Másik közkedvelt házalással kínált termék a téli tűzifa. Az utcákon lassan haladó platós tehergépkocsiról, szinte tálcán nyújtják a nagy üzlet lehetőségét.

Sajnos a legtöbb esetben a fát engedély nélkül termelik ki az erdőből, ami önmagában jogsértő cselekmény. Bűntető eljárás során az értékesített tűzifa, mint bűnjel lefoglalásra kerül.

Az eddig ismert, leginkább előforduló elkövetési magatartások:

  • A téli fűtési szezon előtt megjelennek az alkalmi tűzifa árusok, akik hihetetlenül kedvező áron kínálják “terméküket”. Az értékesítés során sokkal kevesebb mennyiséget adnak át az árusok, így megkárosítva a vevőket.

  • A tüzifa bepakolása során (amit 2-3 ember végez) lehetőség nyílik a lakóház szemlevételezésére, ahonnan egy alkalmas pillanatban különböző értéktárgyakat, készpénzt tulajdoníthatnak el.
  • Idegen személyek, házalók csengetnek be általában családi házakhoz és különböző indokokra hivatkozva (régi ismerős, messziről jött rokon, alkalmi árusok, régiségek után érdeklődők) bekéredzkednek, majd a kiszemelt értéktárggyal, vagy készpénzzel sietősen távoznak.

Megelőzési lehetőségek

  • Az általunk nem ismert személyeket a bezárt bejárati ajtón kívül várakoztassuk. Ha van lehetőségünk tájékozódjunk a “látogató” kiléte felől, vagy gyanús viselkedés esetén hívjuk a rendőrséget késedelem nélkül.
  • Lehetőség szerint a régi megszokott, ill. ellenőrzött helyről pl. Tüzéptelepről vásároljuk meg a téli tűzelőnket.
  • Az is nagy segítség, ha az elkövetők által használt gépkocsi forgalmi rendszámát, színét esetleg típusát megjegyzi, vagy megfigyeli.
  • Ha mindezek ellenére mégis bűncselekményt fedezett fel, akkor sürgősen értesítse a rendőrséget a 107, vagy 112 segélyhívó számon. A rendőrök kiérkezéséig lehetőség szerint ne változtassa meg a helyszínt, próbáljon meg pontos, részletes személyleírást adni az elkövetőről.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei

Rendőr-Főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

5000 Szolnok, Baross G. út 39.

Telefonszám: 56/501-654, Fax: 56/501-600